I år firar tryckfrihetsförordningen 250 år. Detta märks i programmet för årets Anderseminarium på Karlstads universitet. Igår var det dags för vårens upplaga, och jag och Peter var moderatorer för dagen. Den här gången var fokus på ett av hoten mot tryckfriheten, nämligen näthat. Ett allvarligt och mycket intressant ämne. För oss som moderatorer var dagen väldigt spännande och rolig. Vi ser fram emot fler liknande uppdrag i framtiden.
Här är mycket kort vad föredragshållarna pratade om:
Monica Löfgren Nilsson, docent i journalistik, medier och kommunikation på Göteborgs universitet och Henrik Örnebring, professor i medie- och kommunikationsvetenskap på Karlstads universitet, presenterade en alldeles rykande färsk undersökning om hot och kränkningar mot journalister. Intressant var att undersökningen tyder på att åtgärder som stängda kommentarsfält faktiskt gör att hot och hat minskar. Men också att näthatet faktiskt får konsekvenser, det är fler journalister som undviker att skriva om vissa ämnen för att de vet att det skulle innebära hot.
Lisa Bjurwald berättade mycket initierat om de skrivbordskrigare som systematiskt hotar tryck- och yttrandefrihet. Hur internet har inneburit en revolution för rasister, som nu på ett helt nytt sätt kan sprida propaganda och tysta opinionsbildare och journalister.
Karlstads kommuns Katarina Lindström, kommunikationsdirektör, och Linda Olsson, kommunikatör, visade hur deras kampanj för öppenhet väckte det organiserade hatet. Om hur hatstormen drog in när de ville uppmana till tolerans och nya möten. Även här fick hatet effekter. Etablerad media tog över hatarnas vokabulär och problemformulering, och därmed var det svårt för kommunen att fortsätta få ut det budskap de hade tänkt.
Jacob Gustafsson och Marcus Waldemarsson från Juridikinstituet gav nya kunskaper om det juridiska läget. För oss ickejurister var det mycket matnyttigt att få detaljerad kunskap om hur lagen ser på näthat genom brott som förtal och olaga hot. De kunde också berätta om förslag som kan förbättra det juridiska läget för att komma åt näthatarna. Mitt i allt elände fanns ändå lite optimism, det går att komma åt åtminstone några av de som skiten på nätet.
Sist ut för dagen var Linda Beckman, lektor i folkhälsovetenskap på Karlstads universitet. Hon gav en bild av hur forskningen kring näthatare ser ut. Mycket ny forskning är på gång, men det finns en hel del som redan går att säga. Bland annat tyder mycket på att trollen ofta själva mår sämre än genomsnittet, och att många av förövarna också själva varit utsatta för hat eller mobbning.
För oss som moderatorer var eftermiddagen både intensiv och intressant. Det var så många frågor som bubblade upp, och vi fick så många nya insikter. Det var en rolig uppgift att försöka leda programmet framåt, och vi hoppas att vi möter såväl besökare som föredragshållare i en snar framtid igen.
Erika Hellekant Rowe, som ansvarar för programmet och ser till att det blir så bra, utlovade ett nytt spännande seminarium i höst. Vi längtar redan!