På Kontoret kommunikation jobbar jag, Peter Pasalic Östborg. Här kan du se några av de jobb jag hjälpt kunder med de senaste tiden åren.

Press- och kommunikationsstöd åt biskopen i Karlstads stift

Jag har under flera år arbetat med press- och kommunikationsfrågor för Svenska kyrkan Karlstads stift. Nu är jag pressekreterare och stöttar biskop Sören Dalevi i kommunikationsfrågor – så väl strategiskt som i produktion. Biskopen är aktiv i samhällsdebatten och en efterfrågad röst i media. I mars 2022 nominerades biskop Sören Dalevi till Kommunikatörsnätverket i Värmlands pris Kommunikatörspriset med följande motivering:

”Biskop Sören Dalevi har nått långt utanför kyrkans portar och blivit en del av samhällsdebatten. Med lanseringen av Barnens bibel, krönikor i NWT och aktiva konton i sociala medier har han fört in kyrkan och sig själv i många värmlänningars medvetande.”

Undervisning på Karlstads universitet

Våren 2022 återupptog jag ett uppdrag som jag hade återkommande för flera år sedan – som lärare i skrivande på Karlstads universitet. Den här gången handlade det om webbtext, pressmeddelande och reportageskrivande för studenter på programmet Kommunikation och PR. Under ett par månader har vi tragglat text och bollat erfarenheter på föreläsningar, seminarier och feedbacksamtal.

Press och PR kring lansering av Barnens bästa bibel

År 2020 släppte Sören Dalevi, biskop i Karlstads stift, och illustratören Marcus-Gunnar Pettersson Barnens bästa bibel på Speja förlag. Jag har stöttat Karlstads stift i arbetet med press och PR inför och under lansering. Boken släpptes i november, och har bland annat uppmärksammats i tidningen Vi, SVT Kulturnyheterna, Kulturnytt i P1, P3 Nyheter, Malou efter tio, Klubben på P3, Expressen kultur, DN Kultur, Lilla aktuellt, Lantzkampen i P1 och många fler. Biskop Sören har också varit med som gäst i poddar som Allt du velat veta med Fritte Fritzson och Historia nu.

Barnens bästa bibel har utnämnts till ”årets julklapp” på flera kultursidor och i januari 2021 utnämnde DN den till en av de fem bästa barnböckerna just nu. Den första upplagan av boken sålde slut på några veckor och hittills har den tryckts i 80 000 exemplar och översatts till norska och tyska.

DN:s recensent Lotta Olsson beskriver boken så här i sin recension: ”Barnens bästa bibel är nog den bästa grundbok i kristendom jag har stött på. Här finns inte bara de stora berättelserna, utan även en rad viktiga psalmer, böner, och tio Guds bud i lättbegriplig version. Det är en allåldersbok, lämplig för alla som vill veta vad den kristna kulturen grundar sig på.”

Bokashipodden

Bokashi.se ville ha hjälp att starta en podd där de kan berätta om bokashi utifrån många olika perspektiv. Allt från odlingsglädjen och själva processen till klimatpåverkan och bristen på matjord. Nu har de startat Bokashipodden, och har bland annat haft gäster som Sara Bäckmo och Stefan Sundström.

Jag har hjälpt dem att spåna kring programupplägg och ämnen och stått för inspelning och klippning. De har också fått råd och stöd vid publicering och lansering. Målet var att Bokashi.se under tiden vi gjorde podden också skulle lära sig att spela in och klippa, för att kunna göra den själva. Därför har jag hjälpt personal med teknik och kunskap för att ta in produktionen i den egna organisationen. Totalt producerade vi tillsammans tio avsnitt, och nu har de blivit så självgående att de kan göra podden helt själva.

Redaktör för Livet värt att leva

När Svenska kyrkan i Karlstads stift skulle arrangera sina återkommande temadagar Livet värt att leva blev det år 2021 som inspelade talkshows. Jag var med i redaktionsarbetet som redaktör, och som pressansvarig. Det blev tre program med gäster som Sanna Lundell, Karin Pettersson, Irena Pozar, Anna Ardin, Olof Wretling och många fler. Du kan se alla program på Svenska kyrkans webb. Programmen publicerades även på VF.se och NWT.se.

Bild från inspelningen av Livet värt att leva 2021. Med biskop Sören Dalevi, Olof Wretling, Stella Broos och programledaren Jakob Rubenson.