På Kontoret kommunikation jobbar jag, Peter Pasalic Östborg. Här kan du se några av de uppdrag jag gjort.

Press- och kommunikationsstöd åt biskopen i Karlstads stift

Jag har under flera år arbetat med press- och kommunikationsfrågor för Svenska kyrkan Karlstads stift. Nu är jag pressekreterare och stöttar biskop Sören Dalevi i kommunikationsfrågor – så väl strategiskt som i produktion. Biskopen är aktiv i samhällsdebatten och en efterfrågad röst i media. Han skriver återkommande krönikor i Nya Wermlands-Tidningen och har gett ut flera böcker. År 2022 nominerades biskop Sören Dalevi till Kommunikatörsnätverket i Värmlands pris Kommunikatörspriset med följande motivering:

”Biskop Sören Dalevi har nått långt utanför kyrkans portar och blivit en del av samhällsdebatten. Med lanseringen av Barnens bibel, krönikor i NWT och aktiva konton i sociala medier har han fört in kyrkan och sig själv i många värmlänningars medvetande.”


Artiklar till tidningarna Hemma i HSB och Uppdraget

HSB ger ut tidningarna Hemma i HSB (för alla boende i HSB-föreningar) och Uppdraget (för de med förtroendeuppdrag i en HSB-bostadsrättsförening).

Jag hjälper återkommande HSB Värmland med text och bild till båda dessa tidningarna. Reportagen är allt från personporträtt till artiklar med inspiration och stöd för personer med styrelseuppdrag.

Inför varje nummer är jag med och bollar eventuella uppslag, intervjupersoner, möjliga vinklar och bildlösningar tillsammans med HSB Värmland.


Reportage i tidningen Kyrknytt

I tidningen Kyrknytt, som ges ut av Svenska kyrkan Karlstads pastorat, har jag bland annat skrivit om kyrkans skogsbruk och hållbarhet samt om Pilgrims walk for future, en pilgrimsvandring med fokus på biologisk mångfald. Om fem exempel på alternativa lösningar när skogsbruket ska vara en del av omställningen till framtidens hållbara samhälle.


Undervisning på Karlstads universitet

Våren 2022 återupptog jag ett uppdrag som jag hade återkommande för flera år sedan – att undervisa på Karlstads universitet. Den här gången handlade det om webbtext, pressmeddelande och reportageskrivande för studenter på programmet Kommunikation och PR. Under ett par månader tragglade vi text och bollade erfarenheter på föreläsningar, seminarier och i feedbacksamtal.


Press och PR kring lansering av Barnens bästa bibel

År 2020 släppte Sören Dalevi, biskop i Karlstads stift, och illustratören Marcus-Gunnar Pettersson Barnens bästa bibel på Speja förlag. Jag var med och stöttade Karlstads stift i arbetet med press och PR inför och under lansering. Boken släpptes i november, och uppmärksammades bland annat i tidningen Vi, SVT Kulturnyheterna, Kulturnytt i P1, P3 Nyheter, Malou efter tio, Klubben på P3, Expressen Kultur, DN Kultur, Lilla aktuellt, Lantzkampen i P1 och många fler. Biskop Sören har också varit med som gäst i poddar som Allt du velat veta med Fritte Fritzson och Historia nu.

Barnens bästa bibel har utnämnts till ”årets julklapp” på flera kultursidor och i januari 2021 utnämnde DN den till en av de fem bästa barnböckerna just nu. Den första upplagan av boken sålde slut på några veckor och hittills har den tryckts i 80 000 exemplar och översatts till norska och tyska.

DN:s recensent Lotta Olsson beskriver boken så här i sin recension: ”Barnens bästa bibel är nog den bästa grundbok i kristendom jag har stött på. Här finns inte bara de stora berättelserna, utan även en rad viktiga psalmer, böner, och tio Guds bud i lättbegriplig version. Det är en allåldersbok, lämplig för alla som vill veta vad den kristna kulturen grundar sig på.”


Kundcase för Sticky Beat

ECPAT Sverige har tillsammans med webb- och innovationsbyrån Sticky Beat tagit fram plattformen Ditt ECPAT. Det är en plats på nätet för alla under 18 år, där kan få hjälp, stöd och kunskap om bilder, sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL. De hjälper även barn att ta ner nakenbilder som har spridits. Jag skrev om Ditt ECPAT och arbetet som ledde fram till plattformen för Sticky Beats webb. Du kan läsa artikeln här.


Bokashipodden

Bokashi.se ville ha hjälp att starta en podd där de kan berätta om bokashi utifrån många olika perspektiv. Allt från odlingsglädjen och själva processen till klimatpåverkan och bristen på matjord. Nu har de startat Bokashipodden, och har bland annat haft gäster som Sara Bäckmo och Stefan Sundström.

Jag har hjälpt dem att spåna kring programupplägg och ämnen och stått för inspelning och klippning. De har också fått råd och stöd vid publicering och lansering. Målet var att Bokashi.se under tiden vi gjorde podden också skulle lära sig att spela in och klippa, för att kunna göra den själva. Därför har jag hjälpt dem med teknik och utbildning för att ta in produktionen i den egna organisationen. Totalt producerade vi tillsammans tio avsnitt, och nu har de blivit så självgående att de kan göra podden helt själva.


Redaktör för Livet värt att leva

När Svenska kyrkan i Karlstads stift skulle arrangera sina återkommande temadagar Livet värt att leva under pandemiåret 2021 blev det som inspelade tv-program. Formatet vi landade i var talkshows med intressanta gäster och samtal. Jag var med i redaktionsarbetet som redaktör – jag planerade innehåll, bokade gäster och bollade frågor. Jag hade också ansvar för pressfrågor. Det blev tre avsnitt med gäster som Sanna Lundell, Karin Pettersson, Irena Pozar, Anna Ardin, Olof Wretling, Emma Sundh och många fler. Du kan se alla program på Svenska kyrkans webb. Programmen publicerades även på VF.se och NWT.se, där finns även flera reportage om gästerna och om produktionen.

Bild från inspelningen av Livet värt att leva 2021. Med biskop Sören Dalevi, Olof Wretling, Stella Broos och programledaren Jakob Rubenson.